Al nostre cervell hi ha un grup de neurones que, com si es tractés d’un rellotge, tenen la capacitat d’emetre senyals de manera cíclica que pauten els ritmes d’altres funcions de l’organisme. Aquest cronògraf natural coordina una sèrie de tasques biològiques específiques de manera cíclica amb una regularitat de 24 hores per tal que el conjunt de l’activitat fisiològica del nostre cos es produeixi de manera endreçada i coherent a les nostres necessitats de supervivència i creixement.

Aquests cicles periòdics els anomenem circadians («circa», entorn de; «diem», dia). Es generen internament, però es veuen influenciats de manera directa per la informació que el nostre cervell rep de dins i de fora del cos. Els nostres hàbits i activitats (com ens movem, el que mengem, si prenem certs medicaments) els afecten però també, i molt particularment, els afecten el nostre entorn, sobretot l’exposició a la llum ambiental.

El son és una de les funcions que es programa cíclicament.

El fet d’estar despert de dia i adormit de nit es regula mitjançant la producció d’hormones que l’afavoreixen (principalment la melatonina) i evitant la secreció d’altres neurotransmissors que podrien despertar-nos. Altres funcions que poden veure’s influenciades pels ritmes circadians són les hormonals, la digestió (i per tant els hàbits alimentaris) o la temperatura corporal.

Cada any la matinada de l’últim diumenge d’octubre ajustem els nostres rellotges per acomodar-nos al canvi de llum que comporta la proximitat de l’hivern. Aquest canvi d’hora és estratègic i busca aprofitar les hores de llum natural des d’un punt de vista de productivitat laboral. Però quan realitzem un canvi d’horari artificial impactem el nostre sistema i provoquem petits desajustos temporals entre els senyals externs que rebem (la llum, la temperatura) i les internes (el ritmes circadians). Aquestes disincronies poden ser perjudicials per a la salut.

Normalment el cos només necessita uns tres dies per adaptar-se de manera natural a aquests canvis. Particularment, en el cas dels horaris estacionals l’alteració és petita i els efectes són mínims, així que no cal alarmar-se. Així i tot, durant aquests primers dies després del canvi és habitual sentir fatiga o cansament generalitzat, irritabilitat, canvis d’estat d’ànim i de l’humor, dificultat per concentrar-nos o falta de gana o gana a hores inusuals.

Sempre és millor prevenir i fer petites adaptacions per preparar el canvi, però si no ho has fet encara ets a temps minimitzar-ne els efectes i fer la transició més fàcil seguint aquests consells els propers tres o quatre dies.

Accepta que pots sentir-te més cansat o fins i tot irritable

I que aquells que t’envolten també, així que és un bon moment per aprofitar per treballar la paciència de manera conscient.

Modera el consum de begudes estimulants

Particularment durant la segona meitat del dia. Recorda que la cafeína, teína, l’alcohol i el sucre poden tenir efectes sobre el son. 

Realitza exercici físic hores abans d'anar a dormir

Encara que sembli contra productiu, moure’ns ens activa i ens dona energia per aguantar millor fins al final del dia.

Resisteix la temptació de fer migdiades

Encara que et sentis cansat, sobretot si no és un hàbit que ja tens adquirit. De la mateixa manera, fes l’esforç d’anar a dormir a la teva hora habitual, no l’avancis ni l’endarrereixis.

Regula la teva exposició a la llum natural/artificial

Exposa’t tant com puguis a la llum solar durant el dia i redueix al mínim la llum artificial un cop es faci fosc. La glàndula pineal inhibeix la producció de melatonina quan hi ha llum i l’estimula quan hi ha foscor. Pel mateix motiu evita utilitzar pantalles (mòbils, ordinadors, però tampoc TV) a partir d’una hora abans d’anar a dormir.

No prenguis medicaments/suplementacions per dormir

(Si no les estaves prenent de manera regular i pautada). A part que no són desitjables pel seu alt potencial addictiu i els seus possibles efectes secundaris, per a canvis tan puntuals el teu cos s’adaptarà abans al nou ritme sense interferències químiques que requereixen més temps per estabilitzar-se que les variacions en els teus ritmes circadians.

Fes exercici a l'aire lliure

Fes passejades o sortides en bicicleta. Et permetrà adaptar-te gradualment al canvi de temperatura. A més, l’exercici provoca secreció d’endorfines, que ens provoquen sensació de benestar i ens ajuden a combatre la possible apatia o astènia que podem patir a les temporades d’entretemps.

Per últim, però molt especialment,

VES AL QUIROPRÀCTIC.

Recorda que la quiropràctica potencia la capacitat d’adaptació del teu sistema. Un ajust aquests dies pot ser el petit impuls que necessites per acabar de sentir-te al 100%.

*Aquestes recomanacions són generals i segures per a qualsevol, però és important recordar que cada persona és diferent i és vital conèixer les condicions, les rutines i els desequilibris propis per tal de poder adaptar les solucions de manera personalitzada.