fulles penjant

Les estacions incideixen en les persones en l’àmbit físic, químic, mental i emocional. El nostre cos està fet per interactuar i adaptar-se a l’entorn per tant els canvis que es produeixen en la natura ens afecten de manera directa.

Com passa amb la primavera, la tardor és una estació de transició entre extrems. Venim de la calor de l’estiu i ens preparem per al fred de l’hivern. Disminueixen les hores i la intensitat de llum solar, augmenta la humitat, hi ha canvis sobtats de temperatures… És un moment de renovació i canvi, de descomposició i neteja en què ens desfem d’allò que ja no necessitem.

Tot i que és un bon moment per fer processos de detoxificació del sistema, i en què pot ser convenient reforçar-lo, sempre cal fer-ho sota el consell d’un professional. Compte amb l’automedicació, els suplements i les vitamines no deixen de ser productes que afecten el funcionament del nostre sistema i cal estar segur de necessitar-los abans de consumir-los.

Com podem gaudir aquesta època i aprofitar-la per reforçar la nostra salut? La millor manera de fer-ho és potenciant el seu funcionament natural.

Sigues conscient del canvi d'horari i d'hores de llum

Adapta els teus horaris per aprofitar tant com puguis la llum natural. Els nostres ritmes biològics estan programats amb la llum natural; alterar-los amb l’ajuda de llums artificials els alteren i poden provocar trastorns del son, cansament i irritabilitat.

Menja de temporada

La natura és sàvia i produeix els aliments que aporten els nutrients necessaris en cada època. Avui en dia podem trobar tota mena de productes tot l’any, però és fàcil fer-se amb una llista dels productes de temporada i prioritzar-los en els nostres àpats.

Allarga les coccions

La calor que aporten els aliments depèn de la seva naturalesa tèrmica (segons la temporada en què es cultiva) però també del tipus de preparació. Com més llarga sigui la cocció més calor aportarà al sistema digestiu. Els brous, sopes, cremes, cuina al vapor, guisats al forn i estofats són tècniques apropiades per a la tardor.

Beu infusions

Els aliments de tardor acostumen a ser més calòrics i els àpats més pesats que els que mengem a l’estiu. Les infusions, a part d’aportar-nos calor, ajuden a tenir una bona digestió.

No oblidis l'aigua

Tot i que la baixada de temperatures implica que sovint tenim menys set, no hem d’oblidar la hidratació. El nostre cos està compost majoritàriament d’aigua, això és així tot l’any i per tant tot l’any hem d’hidratar-lo. Tot i que consumim altres líquids (sopes, infusions…) aquestes no han de substituir sinó complementar la nostra ingesta d’aigua.

Manté el contacte amb la naturalesa

Durant l’estiu és fàcil anar a la platja, a la muntanya, al bosc o al camp. Aquesta connexió nodreix el nostre sistema a través dels nostres sentits: l’aire pur, els sons naturals, el tacte de les matèries orgàniques… Malgrat no tenir tant de temps lliure, no deixis de fer temps per mantenir aquesta connexió durant els mesos de menys calor.

Fes exercici a l'aire lliure

Fes passejades o sortides en bicicleta. Et permetrà adaptar-te gradualment al canvi de temperatura. A més, l’exercici provoca secreció d’endorfines, que ens provoquen sensació de benestar i ens ajuden a combatre la possible apatia o astènia que podem patir a les temporades d’entretemps.

Fes banys de sol sempre que puguis

Exposa la teva pell al sol una mica cada dia. El sol és bo pels ossos i pel sistema immunitari. I amb la disminució de la intensitat de les hores de sol la sensació és molt agradable! I quan no puguis ser a l’exterior, aprofita les hores a l’interior. Destinar temps a activitats que et nodreixin mentalment i emocionalment: practica els teus passatemps preferits i activitats creatives.

Atreveix-te amb la teràpia de fred

S’ha posat recentment de moda, però fa anys que és sabut que exposar-se al fred de manera controlada activa el sistema hormonal. Pots començar acabant les dutxes amb aigua ben freda: remulla’t tot el cos durant un parell de minuts, però per començar evita mullar-te el cap directament.

Per últim, però molt especialment,

VES AL QUIROPRÀCTIC.

Després de les vacances tenim energia i motivació per emprendre nous hàbits saludables. A més, la tornada a la rutina sovint comporta una incrementació del sedentarisme i de l’estrès. La quiropràctica t’ajuda a flexibilitzar el teu sistema i a incrementar la teva capacitat d’adaptació.

*Aquestes recomanacions són generals i segures per a qualsevol, però és important recordar que cada persona és diferent i és vital conèixer les condicions, les rutines i els desequilibris propis per tal de poder adaptar les solucions de manera personalitzada.